Videotyöt

Pancho Villa Nokia, take away-mainos, maaliskuu 2021
Beating BPI- videoprojekti. Yksityinen tilaustyö, helmikuu 2021

Etunäyttämö markkinointi

Etunäyttämö 2018. Kunnon komedia (Dave Freeman), ohjaus: Marko Taiminen. Kuvat: Joona Auvinen. Videon editointi ja äänisuunnittelu: Saija Viljanen
Etunäyttämö 2019: Bernarda Alban talo (Garcia Lorca). Dramaturgia ja ohjaus: Antton Nissinen, Susanna Rämö. Videon kuvaus, editointi ja äänisuunnittelu: Saija Viljanen

Etunäyttämö: Hallasuon kukka 2015 ja 2017

Hallasuon kukka vierailulla Halkosaaren Kesäteatterissa Lappajärvellä kesällä 2017. Tuokiokuvia ja tunnelmia.
Järviradion haastattelu Hallasuon kukan vierailuensi-illasta Halkosaaren Kesäteatterissa
Hallasuon kukka 2017 teaser. Kuvaus, ohjaus, editointi, äänisuunnittelu: Saija Viljanen. Musiikki: Pauliina Niemistö (Hintriikan laulu, säv. & san. P. Niemistö)
Hallasuon kukka 2015 teaser. Kuvaus, editointi, äänisuunnittelu: Saija Viljanen. Musiikki: Pauliina Niemistö (Peltoniemen Hintriikan Surumarssi trad.)
”Hintriikan manaus” Hallasuon kukka 2017, Halkosaaren Kesäteatteri, Lappajärvi. Ohjaus: Saija Viljanen, musiikki: Pauliina Niemistö, koreografia: Niina Sirén-Haapasaari, Tuulikki Lankio.

Nokian Näyttelijäyhdistys ry / Taiteellinen johtaja

Olen toiminut Nokian Näyttelijäyhdistys ry:n hallituksen nimittämänä taiteellisena johtajana vuodesta 2018 lähtien. Nokian Näyttelijäyhdistys ry on voittoa tavoittelematon kulttuurialan yhdistys, joka tuottaa ja ylläpitää korkeatasoista harrastajateatteritoimintaa Nokialla. NNY ylläpitää kahta teatteriryhmää, aikuisille tekijöille suunnattua Etunäyttämöä ja nuorille suunnattua Theama Teatteria. Lisäksi toimintaa on myös Teatterikuoron ja ohjelmapalveluiden muodossa, perus talkoo- ja retkitoimintaa unohtamatta. NNY:n toiminta on varsin laajaa ja paikallisesti hyvin merkittävää; yhdistys palkittiin keväällä 2019 Alfred Kordelinin säätiön Nokian maakuntarahaston myöntämällä 5000€:n palkinnolla.

Taiteellisena johtajana tehtäviini kuuluu ohjelmistosuunnittelu, toiminnan suunnittelu ja aikatauluttaminen, markkinoinnin tehtävät ja yhteisön hyvinvoinnista huolehtiminen sekä verkostoituminen. Tuotantojen suunnittelu aina apurahahakemuksista lähtien kuuluu toimenkuvaani tuotantotiimin jäsenenä. Toimin eräänlaisessa asiantuntijaroolissa ja teen tiivistä yhteistyötä hallituksen ja tuotantotiimin jäsenten kanssa pyrkimyksenäni kehittää NNY:n toimintaa.

Yli 20 vuotinen kokemukseni erityisesti harrastajateatterikentältä on suureksi avuksi tässä tehtävässä, sillä ymmärrän vapaaehtoistyön haasteet ja harrastajateatterin ongelmakohdat. Toisaalta osaan ajatella ja johtaa myös ammatillisesti, mikä taas on eduksi erityisesti ohjelmistosuunnittelun, markkinoinnin ja apurahoituksen suhteen.  Minulle on mielekästä olla mahdollisimman paljon päätöksenteossa mukana, jotta pystyn luontaisena visionäärinä näkemään tarpeeksi laajalti eri mahdollisuuksia. Teatteritoiminnan kehittäminen ja harrastuksen mielenkiintoisena pitäminen, niin että se tukee teatterintekijöiden hyvinvointia ovat taiteellisen johtajan tehtävässä minulle tärkeimmät lähtökohdat.

Johtajana ja vapaaehtoistoiminnan ohjaajana olen reilu, tasapuolinen ja avarakatseinen. Olen ennen kaikkea luova ajattelija ja visionääri, jolla pysyy langat käsissä. Osaan tehdä yhteistyötä sujuvasti ja verkostoitua edustamani yhdistyksen edun mukaisesti. Onnekseni minulla on myös hyvä paineensietokyky ja pystyn työskentelemään tuottavasti myös tiukan aikataulun ja stressin alaisena.

Etunäyttämö: Jäähän merkitty 2019

Ohjaustyö Heidi Korkiakankaan esikoiskäsikirjoitukseen ”Jäähän merkitty” syksyllä 2019 sisälsi monia eri vaiheita ja työtehtäviä. Ohjaajuuteni tässä produktiossa käsitti laajemman työnkuvan, kuin aiemmissa töissä, sillä tein myös äänisuunnittelun ja olin vahvasti läsnä skenografian visioinnissa ja konkreettisessa luomisessa. Myöskin käsikirjoituksen sovittaminen yhteistyössä kirjoittajan kanssa vaati keskimääräistä suuremman panoksen.

Taiteellisen työn rinnalla vastuullani oli myös näytelmän somemarkkinointi ja koko projektin aikatauluttaminen. Näytelmän työstöprosessin yhtenä kulmana oli ohjata harrastajia toimimaan työryhmänä entistä ammattimaisemmin.

Apurahahakemukset kuuluivat luonnollisesti produktion esituotantoon ja oma vastuualueeni hakemuksissa oli työsuunnitelmien laatiminen sekä muiden kirjallisten liitteiden laatiminen ja kokoaminen. Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan Rahasto myönsi Nokian Näyttelijäyhdistys ry:lle 4.500€:n suuruisen apurahan Jäähän merkityn toteuttamiseen.

Jäähän merkitty sai valtaisan menestyksen ja kaikki sen näytökset varattiin loppuun niin nopeasti, että Etunäyttämö lisäsi muutaman lisänäytöksenkin esityskalenteriin.

Tampereen Yhteiskoulun lukion oppilaiden kurssityönä valmistama lyhytdokumentti Jäähän merkityn valmistusprosessista.
Jäähän merkitty- teaser 1. Äänisuunnittelu, editointi: Saija Viljanen. Graafinen suunnittelu: Harri Heiskanen
Jäähän merkitty- teaser 2. Editointi, äänisuunnittelu: Saija Viljanen
Jäähän merkitty teaser 3. Editointi ja äänisuunnittelu: Saija Viljanen. Graafinen suunnittelu: Harri Heiskanen.
Kuva: Joona Auvinen, animaatio ja musiikki: Saija Viljanen