Harrastukaamme ylpeinä!

Nokian Uutiset 31.3.2020

Yllättävästi ja varsin äkisti lisääntynyt vapaa-aika on nostanut erilaiset aktiviteetit ja mielenkiinnon kohteet korkeaan arvoon. Kerrankin on kosolti aikaa toteuttaa itseään mielekkäillä tavoilla, jotka ehkä ovat jääneet arjen kiireen jalkoihin. Myöskin ymmärrys ja arvostus erityisesti kulttuuriharrastuksia kohtaan on noussut suorastaan räjähdysmäisesti, mistä toki luovan alan aktiivina olen erityisen mielissäni.

Ihmiselle on äärimmäisen tärkeää harrastaa jotain sellaista, josta saa mielihyvää ja sopivassa suhteessa haasteita ja onnistumisen kokemuksia. Harrastus on monelle henkireikä ja elämäntapa, johon usein identifioidutaan vahvasti. Tuo vitaliteettia lisäävä tekeminen kun tekee nimittäin hartaaksi, kohotetuksi aivan erityisellä tavalla. Etymologisesti syvemmin tarkasteltuna ollaan siis antaumuksellisen, syvästi kunnioittavan, vakavasti otettavan ja vaivannäköä kaihtamattoman tekemisen äärellä. Kun pääsee uppoutumaan itselle tärkeän harrastuksen pariin, lähentyy parhaimmassa tapauksessa oman sisimpänsä kanssa niin vahvasti, että kokee korkean flow-tilan huuman, jolloin aika lakkaa olemasta ja jäljellä on vain omistautunut tekeminen.

Harrastus syvimmillään on siis jotain sellaista, mikä muovaa meitä ihmisinä ja vuorovaikutuksellisina toimijoina. Se kuinka ympäristö suhtautuu erilaisiin harrastuksiin ei sekään ole mitenkään vähäpätöinen seikka. Arvostaminen ja positiivisen palautteen antaminen tukee aina harrastuksen ylläpitämistä ja sen asettamissa opin kohdissa jaksamista. Haasteet tuskastuttavat välillä, mutta turhautuminen on onnistumisen tunnehinta ja välillä se tulee maksettua oikein korkojen kanssa. Vaan voi, mikä euforia, kun onnistumisen hetki viimein koittaa! Siihen vielä lisäksi ympärillä olevien ihmisten kannustava tuki, niin ei paremmasta väliä. Kyllä on kohotettu ja harrastunut olo!

Koska jonkin asian intohimoinen harrastaminen on usein myös herkkä identiteettiasia, niin on olemassa eräs termi, joka ulkoapäin kuultuna nostaa helposti niskavillat pystyyn vakavissaan olevalla tekijäihmisellä:

Harrastelija.

Liekö mitään muuta pientä sanaa, jolla itselle tärkeän harrastuksen kvalitatiivinen arvo lasketaan pintapuoliseksi sinnepäin tekemiseksi, johon ei aikaakaan tuhrata niin paljoa. Erityisesti teatteriväen kanssa suosittelen olemaan äärivarovainen tämän termin käyttämisen suhteen ja suurella todennäköisyydellä myös intensiivisten kamppailulajien harrastajat saattavat kokea nopean mielen nyrjähdyksen.

Olkaamme siis ylpeitä vapaa-ajan viettotavoistamme ja antakaamme toisillemme positiivista tunnustusta määrätietoisesta kohottautumisesta!

Photo by Rakicevic Nenad on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s