luova kirjoittaminen

Pieni lintu lensi ikkunaa päin


Ei kommentteja

Pieni lintu lensi ikkunaa päin.
Ei se pökertynyt, mutta pelästyi. Lennähti vastapäisen männyn katkenneelle oksalle ja katseli maailmaansa säikähdystään jäsennellen. Minä istuin neulepaidassani, kahvikuppi käsissäni ja mietin, kuinka metsän lintu ei ymmärrä pelätä kauaa.
Sen pieni sydän värisee ja lähes olemattoman kevyt höyhenkuori pysyy paikallaan hetken ja sitten se taas lähtee liikkeelle.
Ei sitä pelot lamauta niin kuin ihmistä.

Nielaisin suullisen lämmintä kahvia ja hento kardemumman maku jäi viipyilemään kielelleni. Nostin katseeni mäntyyn ja lintu oli poissa. Puiden latvat antoivat periksi pehmeälle tuulelle ja taivaanrannassa näkyi hiipivää tummanharmaata. Tuuli kieputti ikkunan edessä keltaisia lehtiä ja tiesin, että jälleen on luopumisen aika. Sellaisen luovuttamisen ja luopumisen aika, jolloin pelko värisyttää sydämen hentoa höyhenkuorta kuin merien syvyyksissä tapahtuva mannerlaattojen yhteen kirskahtelu.

Vaan ero minun ja pienen linnun välillä on siinä, että minussa kaikki pysähtyy ja lakkaa olemasta hetkeksi.

Hengittäminen tuntui työläältä ja metsässä näkyvä alkava muutos painoi rintakehän lommolle. Menin suihkuun ja seisoin iäisyydeltä tuntuvan ajan kuuman veden syleilyssä. Ajattelu tuntui jo niin tahmealta, etten tiennyt missä yksi ajatus alkaa ja
missä toinen loppuu.

Että pitääkin upota aina niin syvälle, ettei tiedä kuinka noustaan takaisin pintaan.
Että pitääkin punoa sellainen seitti, johon ei saaliiksi jää koskaan kukaan muu kuin itse. Että pitääkin.

Huokauksia huokausten perään hiukset märkänä jälleen ikkunan edessä istuen, kahvikin jo kylmenneenä. Koivussa harmaana heiluva lintujen talipötkön kuori muistuttaa siitä, että asiat olisi syytä viedä loppuun, jos ne aloittaa.
Ja jos keskeyttääkin, niin siunaa asiansa lepoon eikä jätä roikkumaan.
Syksy aina kuiskii viilenevällä äänellään, että muutos edellyttää luopumista ja asioiden loppuun saattamista. Muutoksen sivuoireena tulee aina pelko, halusi sitä tai ei. Se tulee. Joskus hiljaa vaanien, toisinaan lempeästi kuin vanha ystävä tai sitten täysin yllättävässä hetkessä ja iskee kuin nyrkki naamaan.
Omat pelkoni tulevat kaikissa mahdollisissa muodoissa ja kunnioitan kaikkia niistä siitäkin huolimatta, että vähintäänkin pökerryn niiden voimasta. Vaikka keho lamaantuu ja vajoan koomaan, niin mieli myrskyää itsensä uuvuksiin asti. Kun myrsky laantuu ja herään takaisin elämään olen jälleen kokenut katarsiksen ja ymmärrän enemmän.
Hintalappu tällaiselle henkiselle kokemukselle on kallis ja tuntuu, että minä olen jo tuhlannut liikaa.

Minua pelottaa myöntää edes itselleni, että kaipaan. Pelkään sitä, mitä se tarkoittaa ja mihin se johtaa. On kuin kävelisi kaltevalla pinnalla selkä suorana ja kasvot seesteisessä seurapiirihymyssä, mutta sisällä velloo tarve sanoa se ääneen niin, että mikään siinä ei jäisi enää epäselväksi.
Ihan vain, että kaipaa. On ikävä. Että tarvitsee ja haluaa. Janoaa. Pyytää.
Kaltevalla pinnalla keikkuessa ja hymyillessä yrittää muka olla letkeä ja hauska, itsevarma ja nokkela. Samalla kuitenkin tietää, että ei sellainen kestä, ei se koskaan.
Siitä pitää luopua ja uskaltaa horjahtaa. On siellä jossain maa kuitenkin alla.
Ja jos ei olekaan?

Pelko vaani nurkan takana, naamioitui vanhaksi ystäväksi ja iski nyrkillä niin, että höyhenkuori pöllysi.

Pelottaa, että minä en riitä.
Mitä ihmettä minulla on annettavaa silloin kun on jo kaikki, mitä tarvitsee?
Mikä minä olen kaikessa tässä?
Mihin minua tarvitaan?
Että pitääkin upota aina niin syvälle, ettei tiedä kuinka noustaan takaisin pintaan.

Kuinka paljon minä saan tarvita?
Saako sattua mennä yksin nukkumaan ilta illan jälkeen?
Kuinka itsenäinen pitää olla?
Että pitääkin punoa sellainen seitti, johon ei saaliiksi jää koskaan kukaan muu kuin itse.

Milloin harmaana heiluva talipötkön kuori pitää irrottaa koivusta ja viedä roskiin? Koska saa kuiskata, että tuntee olevansa pökertynyt ja avuton?
Missä ovat käyttöohjeet?
Että pitääkin.

Alkava syksy vaatii luopumaan, luovuttamaan ja hyväksymään sen, että kaikki muuttuu jälleen kerran. Aina vain enemmän keltaisia lehtiä, viilenevää tuulta ja pimenevää iltaa yksinäisenä lepattavan liekin valossa. Linnuilla nokissaan pehkua talven varalle, pihlajanmarjoja ja puolukoita – happamia, sanoi kettukin.

Minä tuijotan metsään ja kuuntelen vanhan harakan hataraa ääntä. Mikrossa lämmitettyä kardemummakahvia kupissa ja jättimäinen huonosti istuva neulepaita päällä.

Minulla ei ole aavistustakaan siitä, miten selvitään takaisin taivaalle sen jälkeen, kun on lentänyt päin ikkunaa.

Kolumni

Päämääränä tarina


Ei kommentteja

Nokian Uutiset 21.7.2020

Kaikkeen sitä tuleekin ryhdyttyä ja löydettyä itsensä ja lajitoverinsa mitä kummallisemmista tilanteista. Usein vapaaehtoisesti, silkasta tekemisen riemusta ja rakkaudesta lajiin. Kiintotähtenä aina jokin visio, tarina, joka ansaitsee tulla kerrotuksi.

Hyvä tarina ei vaadi valtavia summia rahaa tullakseen tulkituksi mieleenpainuvasti eikä se vaadi juuri tietynlaista ympäristöä tullakseen kuulluksi. Se, mitä se eniten tarvitsee on kertojat, jotka tekevät kaikkensa sen eteen, että tarina saisi tulla eläväksi –  sana lihaksi.

Lajitoverini, joita teatteriperheeksenikin suurella lämmöllä ja rakkaudella kutsun, ovat kerrassaan mainioita olentoja monenkirjavuudessaan ja avarakatseisuudessaan ja jokaiselle heistä on tärkeää saada olla osa tarinaa. Jokainen heistä tekee suurella antaumuksella töitä sen eteen, että oppisi tulkitsemaan ja ymmärtämään ihmistä entistäkin paremmin, ja ennen kaikkea, jotta oppisi tarinoiden kautta ymmärtämään elämää kaikessa kirjossaan. 

Tällä kertaa nuo rakkaat paikalliset lajitoverini ovat uuden haasteen edessä opetellessaan kertomaan tarinaa elokuvan keinoin, täysin ulkona totutusta ja tutusta tavasta tehdä. Yleisö ei ole läsnä reagoimassa ja elämässä tilannetta yhdessä näyttelijän kanssa, vaan odottaa tulevaisuudessa. Kerronta pätkii, kohtaukset eivät mene kerralla purkkiin, vaan pitää jaksaa olla tietynlainen osa tarinaa tietynlaisella intensiteetillä uudestaan ja uudestaan. Niin monta kertaa, kunnes kaikki osaset ovat kohdallaan ja muuttuvat tekijät stabiileja. 

Ja niitä muuttuvia tekijöitäkin on työrooleissa huima määrä aina kameramiehestä tarpeistoon ja siitä jälleen puvustajaan, puhumattakaan järjestäjistä, maskeeraajista, valaisijoista, ohjaajista ja käsikirjoittajista.

Lienee sanomattakin selvää, että onnistumisen edellytys on saumaton yhteistyö ja luja tahto päästä maaliin asti. Polttava halu kertoa tarina, noudattaa visiota ja yhteistä päämäärää siitäkin huolimatta, että aikataulut puskevat päälle ja olo on oman osaamisen suhteen toisinaan epävarma olipa sitten kameran edessä tai takana. Vaan juurikin siinä osaamisen ja uskaltamisen rajapinnalla on esittävän taiteen ainutkertainen kauneus: 

Kun uskoo tarinaan tarpeeksi väkevästi ja antaa sille kaiken sen mitä itsessä on ammennettavaa, katsoja muistaa tarinan ikuisesti. 

Kolumni

Harrastukaamme ylpeinä!


Ei kommentteja

Nokian Uutiset 31.3.2020

Yllättävästi ja varsin äkisti lisääntynyt vapaa-aika on nostanut erilaiset aktiviteetit ja mielenkiinnon kohteet korkeaan arvoon. Kerrankin on kosolti aikaa toteuttaa itseään mielekkäillä tavoilla, jotka ehkä ovat jääneet arjen kiireen jalkoihin. Myöskin ymmärrys ja arvostus erityisesti kulttuuriharrastuksia kohtaan on noussut suorastaan räjähdysmäisesti, mistä toki luovan alan aktiivina olen erityisen mielissäni.

Ihmiselle on äärimmäisen tärkeää harrastaa jotain sellaista, josta saa mielihyvää ja sopivassa suhteessa haasteita ja onnistumisen kokemuksia. Harrastus on monelle henkireikä ja elämäntapa, johon usein identifioidutaan vahvasti. Tuo vitaliteettia lisäävä tekeminen kun tekee nimittäin hartaaksi, kohotetuksi aivan erityisellä tavalla. Etymologisesti syvemmin tarkasteltuna ollaan siis antaumuksellisen, syvästi kunnioittavan, vakavasti otettavan ja vaivannäköä kaihtamattoman tekemisen äärellä. Kun pääsee uppoutumaan itselle tärkeän harrastuksen pariin, lähentyy parhaimmassa tapauksessa oman sisimpänsä kanssa niin vahvasti, että kokee korkean flow-tilan huuman, jolloin aika lakkaa olemasta ja jäljellä on vain omistautunut tekeminen.

Harrastus syvimmillään on siis jotain sellaista, mikä muovaa meitä ihmisinä ja vuorovaikutuksellisina toimijoina. Se kuinka ympäristö suhtautuu erilaisiin harrastuksiin ei sekään ole mitenkään vähäpätöinen seikka. Arvostaminen ja positiivisen palautteen antaminen tukee aina harrastuksen ylläpitämistä ja sen asettamissa opin kohdissa jaksamista. Haasteet tuskastuttavat välillä, mutta turhautuminen on onnistumisen tunnehinta ja välillä se tulee maksettua oikein korkojen kanssa. Vaan voi, mikä euforia, kun onnistumisen hetki viimein koittaa! Siihen vielä lisäksi ympärillä olevien ihmisten kannustava tuki, niin ei paremmasta väliä. Kyllä on kohotettu ja harrastunut olo!

Koska jonkin asian intohimoinen harrastaminen on usein myös herkkä identiteettiasia, niin on olemassa eräs termi, joka ulkoapäin kuultuna nostaa helposti niskavillat pystyyn vakavissaan olevalla tekijäihmisellä:

Harrastelija.

Liekö mitään muuta pientä sanaa, jolla itselle tärkeän harrastuksen kvalitatiivinen arvo lasketaan pintapuoliseksi sinnepäin tekemiseksi, johon ei aikaakaan tuhrata niin paljoa. Erityisesti teatteriväen kanssa suosittelen olemaan äärivarovainen tämän termin käyttämisen suhteen ja suurella todennäköisyydellä myös intensiivisten kamppailulajien harrastajat saattavat kokea nopean mielen nyrjähdyksen.

Olkaamme siis ylpeitä vapaa-ajan viettotavoistamme ja antakaamme toisillemme positiivista tunnustusta määrätietoisesta kohottautumisesta!

Photo by Rakicevic Nenad on Pexels.com
Kolumni

Luovuuden nostatus on välillä melkoinen savotta


Ei kommentteja

Nokian Uutiset, 20.2.2020

On se välillä melkoinen savotta saada aikaan sellainen tila, jossa luovuus pääsee kukoistamaan ja ideat sinkoilemaan. Tilalla tarkoitan sekä henkistä olotilaa sekä sitä tässä todellisuudessa kiinni olevaa, käsin kosketeltavaa paikkaa. Kyllä sitä aatosta jaloa joskus saa totisesti houkutella esiin kaikenlaisilla menetelmillä ja hokkuspokkuksilla, sillä arjesta humisevaa päätä voi olla työlästä hiljentää.

Itselläni toimii liki sadan prosentin varmuudella rituaali, johon kuuluu lämmin suihku kynttilänvalossa, iso kuppi kahvia (luomisprosessin intensiteetistä riippuen voi mennä koko pannukin), rauhallinen taustamusiikki ilman laulua ja esteettisesti miellyttävä, siisti koti. Näistä jälkimmäinen on tällaiselle herkkäaistiselle yllättävän tärkeäkin tekijä niiden luovuuden kukkasten  esiin houkuttelemisessa. Usein luomistyöhön tähtäävä rituaalini alkaakin ensin konkreettisen tilan työstämisellä (sanotaan myös arkikielessä siivoamiseksi), jonka aikana annan itselleni luvan hiljalleen päästää irti aivoja kuormittavasta huminasta. Lipsahtaa toisinaan jonnekin meditatiivisen siivoamisen puolelle, vaan sekös suloinen tunne onkin, kun havahtuu imurointitranssistaan huomaamaan kodin olevan miellyttävyyden ytimessä. Ja sitten se ansaittu suihku, jossa viimeisetkin aivohuminat huuhtaistaan viemäriin rauhallisen musiikin soidessa taustalla kynttilöiden valaisemassa kylpyhuoneessa. Tämän kiireettömän puhdistautumisrituaalin aikana voi tietoisesti suunnata ajatuksiaan jo lempeästi siihen suuntaan, missä luovan työskentelyn aihealue liikuskelee. 

Ehdottoman tärkeä osa luovuuden synnyttäisessä on myös häiriöttömyys, joten kännykkä saa olla äänettömällä kaikessa rauhassa. Jaloissa kuuluu tottakai olla villasukat ja vaatteiden ei sovi kiristämän eikä ahdistaman, niin on ihmisen hyvä olla. Vielä kun sen suloisen höyryvän papuviinikupposen (qahwa al-bon, meikäläisittäin kahvi) keralla on herkullinen voileipä, niin ajatuksia puurouttava arkihumina alkaa olla tiessään ja väylä uusille ideoille on auki.

Ja nyt kun oikein tarkastellaan tätä luovaan tilaan tähtäävää rituaalia, niin yllättävän identtiseltähän se vaikuttaa rentoutumisen ja palautumisen näkökulmasta. 

Niinhän se on: luovuus vaatii aikaa ja tilaa, johon ei muun maailman hälyt mahdu. Joutilaisuutta, jossa aisteja kuormittavat ärsykkeet on minimoitu, jotta keho ja mieli pääsevät elpymään. 

PS. Tämäkin teksti on tuotettu yllä kuvailtua rituaalia apuvälineenä käyttäen. 

Kolumni

Sisäinen selostaja siistiköön suunsa


Ei kommentteja

Nokian Uutiset, 18.12.2019

Että sitten taas. Etän että kerrassaan. 

Tuli nimittäin tunaroitua siinä määrin, että taas se alkoi. 

Pääni sisäinen Selostaja nappasi mikrofonin käteensä ja niin syttyi spotti! Tällä kertaa onkin enemmän stand up- shown poljentoa mukaileva setti menossa ja jossain siellä kuvitteellisen salin pimeydessä istuu tyyppejä, jotka muistuttavat yllättävän paljon minua itseäni. Valokeila sohottaa kuumana minuun (olen muuten yksin eturivissä, noloa sekin) ja tuo sukkelasanainen Selostaja on kiinnittänyt kaiken huomionsa epäkohtiini ja niihin lukemattomiin syihin, miksi taaskin meni pyrstölleen yksinkertainen asia. 

Ja sitten naurua, rummun päräytys ja fanfaari.

Käydään läpi nyt sitten samalla kaikki häpeää aiheuttavat tempaukset ja epäonnistumiset mielellään ala-asteen ensimmäiseltä luokalta lähtien, niin saadaan komea show ja ikimuistoiset tunne-elämykset, joiden jälkimainingeissa voikin liplatella menemään loppupäivän. Mikäs sen parempaa näin joulun alla, vieläpä kun ei valkeasta joulusta ole tietoakaan ja maa on yhtä harmaa kuin mielikin. Mutta kas! Selostaja keksi muistuttaa, ettei olisi kannattanut laittaa firman pikkujouluihin päälle sitä kolme vuotta sitten ostettua pikkumustaa, kun eihän se enää päälle istu ilman viikon vesipaastoa. Pullat pantakoon pannaan! 

Aplodit ja fanfaari. Väliaika.

Tuntuuko tutulta? Löytyykö sinultakin toisinaan turhan kriittinen pään sisäinen Selostaja, jonka kanssa ei juuri dialogia käydä, vaan pikemminkin kuunnellaan samoista lauseista koostuvaa monologia juuri silloin, kun eniten tarvitsisit myötätuntoa? Itsemyötätuntoa voi onneksi opetella ja kannattaakin, sillä paineisessa tilanteessa siitä on enemmän hyötyä kuin sättivästä Selostajasta, jolle epäonnistuminen on aina suuri uhka. 

Itsemyötätunto sallii kipeidenkin tunteiden kokemisen ja muistuttaa siitä, että sinä olet arvokas epäkohtinesi kaikkinesi. Se Selostajakin kyllä oppii kannustamaan, tukemaan ja olemaan paras ystäväsi, kunhan vain annat mahdollisuuden. Itsemyötätunto ei ole sääliä eikä virheiden katsomista läpi sormien, se ei ole luovuttamista eikä piiloutumista selittelyjen taakse. 

Se on ennen kaikkea kykyä kohdella itseään arvostavasti ja rakentavasti.

Photo by MIXU on Pexels.com
Kolumni

Nuori, pysähdy kuvittelemaan


Nokian Uutiset, 16.10.2019

Kuvittele, että sinulla on ympärilläsi joukko samankaltaisia nuoria kuin sinä. Kaikilla olisi yhteinen päämäärä ja jokainen ryhmän jäsen seisoisi kaverinsa rinnalla ja auttaisi onnistumaan. Epäonnistumisen kohdalla todettaisiin yhdessä riemuiten, että ”moka on lahja!” ja jatkettaisiin matkaa pikku erheestä oppineena. Ilo ja nauru värittäisivät yhteistä aikaa ja eikä kyyneleitäkään koskaan tarvitsisi peitellä.

Kuvittele, että saisit turvallisesti tuntea niitä tunteita, joita sinä tunnet ja samalla oppisit toisen ihmisen tapoja ajatella ja tuntea. Saisit hetkeksi unohtaa muun maailman ja olla joku muu. Oppisit ymmärtämään ja hyväksymään, katsomaan ja kuuntelemaan. Ennen kaikkea oppisit tulemaan itse nähdyksi ja kuulluksi juuri sellaisena kuin sinä olet. 

Kuvittele, että oppisit tuntemaan itsesi vahvuuksinesi ja heikkouksinesi ja oppisit luottamaan itseesi. Saisit rohkeutta puhua toisille ihmisille ilman häpeää. Olisit osa yhteisöä, jonka avoimmuus ja rohkeus antaisi sinulle eväät arjessa jaksamiseen nyt ja tulevaisuudessasi. Oppisit osallistumaan sinua kiinnostaviin asioihin ilman, että erilaisten ihmisten kohtaaminen jännittäisi peloksi asti. Sinusta kasvaisi uskaltaja, joka katsoisi omia pelkojaan ja epävarmuuksiaan silmästä silmään ja haastaisi itsensä.

Kuvittele, että sinun mielikuvituksesi saisi mahdollisuuden kukoistaa. Sinä näyttelisit, laulaisit, tanssisit, loisit musiikkia ja ääniä, suunnittelisit valoja, tekisit näyttäviä maskeerauksia ja pukuja, rakentaisit lavasteita tai mitä ikinä keksisitkin. Ympärilläsi olisi luovia ihmisiä, joista jokaisella erilaiset taidot ja vahvuusalueet ja yhdessä te oppisitte hitsaamaan ne yhteen juuri täydelliseksi kokonaisuudeksi. Vahvan ryhmähengen viitoittamalla tiellä te saavuttaisitte päämääränne yhdessä ja lopputulosta olisi ihailemassa ihmisiä, jotka salaa toivoisivat olevansa juuri niinkuin te. 

He istuisivat teatterisalin pimeydessä ylpeinä siitä, että te uskalsitte. 

Sinä uskalsit.

Minä olin kuin sinä, nuori ystäväni. Haaveilin rohkeudesta ja siitä, että löytäisin oman paikkani ja että joskus minä saisin olla esimerkkinä muille hiljaisille. Että eräänä päivänä minä loisin uusia maailmoja ja tarinoita, jota pysäyttävät kuuntelemaan.

Kuvitelmista tuli arkea ja minusta kasvoi uskaltaja.

Blogi

”Mikä-että liebster?”


1 kommentti
liebsteraward-471x420

8.6.2016

Myönnettävä on, että yhäkin olen tässä blogeilussani varsin keltanokkainen eikä tämän ihmemaan hienoudet ole hallussani edes nuppineulan pään vertaa. Mutta siitäkin huolimatta, tai oikeammin, juurikin siksi vuoksi kohdalleni losahti Liebster Award- tunnustus. Sekin on nyt myönnettävä, että ensin luin erheellisesti liebsterin lobsteriksi ja ajattelin, että onpahan erikoista. Joka tapauksessa, kiitokset vain totuutta ihmeellisemmälle Taru Luojolalle. Ja kun nyt oikein on alettu myöntelemään, niin myönnetään sekin, että surkuhupaisen suuria vaikeuksia tuottaa linkittää tähän ihmisiä, heidän blogeista puhumattakaan. Ehkäpä opin sen tässä tämän postauksen myötä.

No mutta. Lyhykäisyydessään homma on ihan kopypastea käyttäen seuraavanlainen:

Liebster Award-tunnustuksen ideana on tuoda ihmisten tietoisuuteen uusia hyviä blogeja, joilla on alle 200 lukijaa. Homma toimii näin:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto (viereinen kuva) esille blogiisi. 3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen. 4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa. 5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat. 6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen. 7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Etenen tässä kertakaikkisen tragikoomillisesti ja tökötän menemään kohta kohdalta loppua kohti.

 1. Kiitos palkinnon antaja. Taru Luojola (Hei! Osasin!)
 2. Palkinto on nyt läsnä blogissani. Check.
 3. Jösses. No niin. Tässä ne ovat:

1. Mihin seikkaan oman kotisi sisustuksessa olet kaikkein tyytyväisin?

Väreihin. Ehdottomasti väreihin. Tätä uusboheemia sisustustyyliä on askarreltu vuosikaudet ja etsitty juuri niitä oikeita juttuja. On tullut maalattua seinähyllyjä, tuunattua ruokapöytää, nikkaroitua valaisimia, ties mitä. Tärkeintä on sopivan sekalainen, mutta harmoninen tyyli, jonka värit sointuvat suloisesti toisiinsa. Kynttilän valossa kaikki näyttää minun silmääni täydelliseltä. Ympäristö on rauhoittava, mutta ihanan inspiroiva. Juuri sellainen taiteilijakoti, jossa hörhön/hörhöjen on hyvä hengittää.

2. Mitä liikuntalajia suosittelisit koululiikunnan traumatisoimalle ja kaikenlaista yhdessä tekemistä välttelevälle?

Kaikenlainen metsässä ja luonnossa kulkeminen voisi sopia. Ympärillä kaunis, muuttuva luonto, hiljaisuus ja omat ajatukset. Voisi pistää juoksuksi vaikka metsän siimeksessä, kallioilla ja pellon pientareilla. Tai voisi ottaa hyvän pyörän alleen ja ajaa minne nenä näyttää. Tällaista liikkumista itsekin suosin vallankin paljon. Myös souteleminen kesäisin on oikein kivaa. En aina itsekään jaksa muita ihmisiä liikuskellessani, joten luonnosta nauttimisen yhdistäminen sporttailuun toimii erinomaisesti. Ryhmäliikunta ei ole sinällänsä minun juttuni.

3. Mikä on sinun laiskan päivän mättöruokasi, johon useimmin turvaudut silloin, kun et kummemmin jaksa nähdä vaivaa?

Tuhti ruisleipä järkyttävällä kasalla juustoa, leikkelettä ja kananmunaa! Siihen jos vielä avokadoa, niin ja vot! Myöskin pizza on kyllä usein listalla laiskoina päivinä.

4. Kun lähdet vieraaseen kaupunkiin vapaa-ajan matkalle, millaiseen kohteeseen ensimmäisenä suuntaat?

Useimmiten teatteriin tahi muuhun vastaavaan korkeakulttuurilliseen mekkaan. Toki ravintolakin on sangen usein ensimmäisenä mielessä, koska tunnetusti minulla on aina nälkä.

5. Millaisessa ympäristössä unelmiesi koti (todellinen tai kuviteltu) sijaitsee ja mitä sen keittiön ikkunasta näkyy?

Nyt on paha, koska tämä nykyinen koti on muotoutunut niin rakkaaksi, ettei oikein tahdo nähdä mielessään muuta. Yritänpä pinnistää, jos jotain tulisi… *pinnnnnis-pinnnnis*  Ei. Nyt ei tule mieleen.

6. Mikä on pisin aika, jonka olet ollut olematta yhteydessä yhteenkään perheenjäseneen tai sukulaiseen, joka ei asu samassa osoitteessa kanssasi?

Vähemmän on tullut kiinnitettyä huomiota tällaiseen, mutta olisikohan tuo muutaman kuukauden paikkeilla. Ehkä.

7. Mitä liikennevälinettä (kenkien lisäksi) käytät useimmin? Ei siis pisimpään tai eniten, vaan nimenomaan useimmin.

Oma auto on päivittäin kovassa käytössä. Sen lisäksi sitten riemukkaana liikuntona silloin tällöin polkupyörä.

8. Mistä seurapelistä pidät eniten?

Vaihtelee aika paljon, eikä yhtä ylitse muiden ole, mutta yleisesti ottaen varmaan tietovisat ovat mieluisimpia. Myöskin verbaalikikkailua vaativat pelit ovat kivoja. Alphabetit ja Aliakset ja nämä tämmöiset.

9. Näetkö auringonnousun useammin talvella vai kesällä?

Aika tasaisesti varmaan läpi vuoden, sillä olen aamuvirkku olento ja poikkitaiteellisuudesta huolimatta käyn lisäksi ihan tavallisten ihmisten töissä arkisin.

10. Oletko joutunut torjumaan kodistasi tuholaisia (hyönteisiä, jyrsijöitä tai muita eläväisiä)? Jos, niin mitä viimeksi?

Voi! Enpä ole, koska kissa! Tällä hetkellä oikeastaan useampikin karvatassu pitää huolen siitä, ettei mitään öttiäisiä meillä liikuskele. Hirvittävän kätevää se, sillä usein tilanne todennäköisesti kääntyisi niin, että itse pakenisin paikalta ja öttiäinen saisi nauraa paholaisen nauruaan punaiset silmänsä kiiluen vetisinä. Kaikki ihmisvieraatkin ovat osanneet käyttäytyä sangen oivallisesti, joten ei meillä niitäkään ole tarvinnut juuri torjua.

11. Onko sinulla henkilökohtaista ”pyhiinvaelluspaikkaa” eli paikkaa, jossa käyt ennen kaikkea siinä paikassa käymisen vuoksi? Jos asia ei ole liian henkilökohtainen, kertoisitko siitä enemmän?

Muutamia paikkoja on, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä. Yksi niistä on soiden suojelualue Ruoveden tienoilla, nimeltään Siikaneva. Siellä napsaistuja kuviakin on blogissani muutamoitakin. Siinä on paikka, jossa sielu lepää ja pää saa olla joko täynnä ajatuksia tai ihan tyhjä. Ihanan pitkät pitkospuut, vaihteleva maasto ja runsas marjasato karpaloineen kaikkineen on kerrassaan ihastuttava. Aina retki Siikanevalle on jotain sellaista, mikä saa vatsanpohjan kihelmöimään odotuksesta. Laavulla kahvia ja eväitä nuotiolla, ihan rauhassa istuskelua ja usein muiden retkeilijöiden kanssa jutustelua. Yleisesti ottaen luonto on hyvin minulle rakas. Vuoristossa samoaminen ulkomailla on ainaisen kaipuun kohde, myöskin Suomen Lappi, jonne en yhäkään ole päässyt matkustamaan. Mutta Siikaneva. Se on rakkaus.

suo sydän.jpeg

Siinäpä olikin kysymyksiin vastaukset. Mutta sitten mennäänkin jännän äärelle.

4. En minä tiedä edes niin montaa blogia, mutta kokeillaan heittää kehiin edes muutama. Tiukurapii ansaitkoon ainakin lobster-liebsterin. Annetaan semmoinen tyylitaituri Aishalle. Sitten lyökin tyhjää. Lisäilenpä siis myöhemmin palkinnon ansaitsevia, kunhan kohdalle osuu.

5. Huhhei. Sitten se yksitoista (11) kysymystä. Voihan velho. Tästä lähtee:

 1. Kun on oltava mahdollisimman aikaansaava ja tehokas, niin mitä musiikkia käytät apuna? Joko konkreettisesti kuunnellen tahi päänsisäisesti hyräillen.
 2. Minkä taidon haluaisit osata? (Levitoinnit sun muut hankalat jätettäköön nyt pois laskuista)
 3. Milloin viimeksi tunsit pistävää kateutta ja miksi vuoksi?
 4. Jos käsikirjoittaisit ja ohjaisit elokuvan, niin minkälainen se olisi ja minkä niminen?
 5. Mikä elämäsi saavutus saa sinut tuntemaan lämmintä ylpeyden tunnetta?
 6. Mikä tyylisuuntaus sisustuksessa puhuttelee sinua eniten?
 7. Olen keksinyt selityksen sanalle ”hulvaton”. Miten sinä avaisit kyseistä sanaa?
 8. Mikä on haasteellisin kohde, jonka olet itse omin pikku kätösin rikkuuntumisen jälkeen korjannut eheäksi ja toimivaksi jälleen?
 9. Mikä mahtaa olla sitten arvokkain (tunnearvoltaan tahi reaali- sellaiseltaan) esine, jonka olet onnistunut hukkaamaan/rikkomaan?
 10. Kaunein matkakohde reissujesi varrelta? Miksi juuri se?
 11. Mikä oli tärkein lelusi lapsena ja oletko säilyttänyt sen?

6. No ne säännöt onkin tuolla ylempänä.

7. Koitan osata ilmoittaa. Ai että! Tulipa tehtyä!

Kaikkea sitä.

luova kirjoittaminen

Siitä yksinäisyydestä


2 kommenttia

26.5.2016

Tunnustan olevani henkinen erakko. Nautin siitä, että saan velloa ajatelmissani ja maailmoissani ihan hiljaa. Tempautua omaan mieleni rakentamaan salaiseen Narniaan, josta kukaan muu ei tiedä ennen kuin olen valmis tuomaan sieltä tarinoita. Siinä missä rakastan tarinoiden yksinäistä luomista, rakastan niiden jakamistakin. Sitä ensin kehrää kuin kultaista lankaa jossain kätkössänsä ja sitten kun lankakerä on siinä hyppysissä valmiina voikin jo vähän hymyilläkin ja kertoa julkisesti, mitä siitä tulee. Mutta se vaatii aina sen kätköilyn ja salassa ajattelun alleen.

”Olen kätkö, enkä pelkää löytävätkö.”

 Niin totesi aikoinaan Viidan Laurikin.

Kanssaeläjien kiinnostus näitä kätkössä kehräytyviä ajatuksia ja tarinoita kohtaan on suloinen asia. Ihminen janoaa tarinoita ja se, joka niitä osaa kertoa on loputtoman kiinnostava. Olipa kyse musiikista, kuvataiteesta, elokuvista, teatterista, kirjoista tai mistä tahansa tarinan kerronnan välineestä, niin uteliaisuus nykii rytmisesti sen ympärillä kuin hattivatit ukkosella. Niin se systeemi toimii. Ja niin tarinat kulkevat eteenpäin. 

Mutta se mitä tapahtuu siellä kätkössä, kehrätessä sitä kultaista lankaa, on lähes yhtä suuri uteliaisuuden kohde kuin itse tarina. Mitä se yksin jurottava taiteilija ajattelee, juoko viiniä, kuunteleeko musiikkia. Onko se oikeasti ihan kokonaan yksin. Eikö se nyt edes vähän voisi kertoa, että mitä se tällä hetkellä tekee. Kun ei se oikein puhu mitään. Mitä sen päässä oikein liikkuu?

Raotan omaa kätköäni ja kerron, että kadulla kävellessäni kuulen usein yhtä aikaa ihmisten puheen liplatuksen, liikenteen äänet ja kaiken ympärillä olevan. Äänet sinkoilevat ympäriinsä, kuullut lauseet poukkoilevat ylös alas, kunnes huomio kiinnittyy johonkin niistä ja yritän tallentaa sen välittömästi kovalevylleni. Seuraan miten ihmishahmot liikkuvat, minkä värinen ilma on tänään ja onko väri samanlainen kuin se, miltä se kuulostaa. Miten talvi ja kesä poikkeavat toisistaan äänien perusteella ja miksi polkupyörä kuulostaa paljon iloisemmalta kesällä. Polkupyörä. Ohi meni muuten hetki sitten aika rehvakkaasti ilman käsiä ajava nuori mies musiikkia kuunnellen. Hienosti se sukkuloi pitkin ihmisvilinää. Mutta entäpä se vanha rouva, joka alkuviikosta ylitti tien liikennevaloissa! Minä autossani ja hän ajoi pyöränsä yli risteyksen jännästi etukenossa. Sillähän ei ollut oikeaa kättä! Oli vain tynkä, joka päättyi noin puoleen väliin käsivartta. Sillä oli määrätietoinen katse ja harmaantuvat lyhyt hiukset eikä pyörässä vaihteita. Varmaan melkoinen sisupussi. Miltähän kuulostaa sen puheääni, minnekähän se oli menossa. Pakko kirjoittaa ylös tämä havainto, etten unohda. Siinä on tarina alku. Syke on suhteellisen korkea ja omat ajatukset ovat melkoisessa ristiaallokossa, hakkaavat toisiaan vasten. Keksin jonkun tarinan aihion, kehittelen sitä, liitän siihen äänimaisemia ja kuvia. Ai että kuinka siitä tuleekin hieno!

”Mitä sää ny mietit?”

Tosiaan . Minullahan on tässä ollut ihan seuralainenkin. Nyt pitäisi selittää, että mitä mietin. Vastaan, ”emmitään”. On vaikea selittää mitä juuri tapahtui noin kolmen minuutin aikana, kun eksyin omaan kätkööni. Ärsykkeitä ja tarinoita maailma pullollaan, ne vain ottavat vallan joskus ja sitä häviää tästä todellisuudesta hetkeksi. Erakoituu sosiaalisessa kanssakäymistilanteessa. Tähän yksinäisyyden lajiin tarvitaan toisia ihmisiä olemaan läsnä maailmassa ja ympärillä, mutta ne läheisimmät saattavat jäädä pönöttämään kysymysmerkin muotoisina, kun eivät ymmärrä, mhin minä juuri katosin. Onneksi tulen aina kuitenkin takaisin ja kerron tarinan, kun se on valmiiksi kehrätty.

Luominen vaatii aikaa, hiljaisuutta ja kärsivällisyyttä. Uteliaat katseet ja odottavat naamat voivat joskus ahdistaa. Kun ei vain osaa vielä kertoa, mitä kätkössä tapahtuu. Eikä sinne halua päästää aina ketään, onhan se myöskin turvasatama. Siellä ei kukaan arvostele eikä kukaan odota mitään. Siellä palaa sammumaton nuotiotuli, jonka ympärille kaikki tallennetut näyt, äänet, tunteet, liikkeet ja maut, hajut, itkut ja halut ovat kerääntyneinä. Kaikki on kuin muovailuvahaa, sopivan notkeaa muovailtavaksi ja ihailtavaksi. Yksin minä saan kätkössäni leikkiä, eikä kukaan siellä sano, että ”eimuutentuleonnistumaantoi.” Yksin minä saan päättää senkin. Eikä jokaisesta muovailuvahaklöntistä tule sellaista, jota voisi kenelle tahansa hattivatille esitellä. Joskus on vain tarpeellista päästä tutkimaan ja muovailemaan, kehräämään vaikka pieniä langanpätkiä, joita voi tarpeen tullen solmia toisiinsa kiinni, että ymmärtäisi itseään ja tätä konkreettista maailmaa. On tarpeellista kerätä materiaalia sinne kätköön, Narniaan, salaiseen maailmaansa ja istua yksin nuotiolla.

”Mää tallennan.” sanon usein ääneen silloin kun haluan viedä jonkun hetken muistikuvaksi sinne, missä teen tarinoita. Siellä onkin tavaraa jo aika paljon ja kaikki tärkeimmät löytyvät aina sieltä. Mutta kätkössä on oltava yksin ja se tila on herkkä. Ulkoinen paine saa sen seinät paksuuntumaan, kun toisaalta toivoisi seinien olevan kirkasta lasia. Kun hattivatteja alkaa olla ympärillä liikaa ja ilma on sähköstä ja odotuksesta sakeana, niin lasit tummuvat. Mutta ympäristön ymmärtäväisyys ja paineettomuus pitävät seinät kirkkaina niin, että taivaankannen värit pääsevät sisään. Eikä silloin pelkää yhtään, että löytävätkö. Siellä minä olen kehräämässä tai muovailemassa sammumattoman nuotion äärellä, hiukset sotkussa ja kahvikuppi kädessä, ylisuuri harmaa neulepaita päällä rötköttäen. Mutisen, huokailen ja tuhahtelen. Tuijotan milloin tuleen, milloin taivaalle. Jos kohtaan kristallilasiseinän läpi lämpimän, hiljaisen hyväksyvän katseesi, hymyilen minä takaisin ja heilautan ilmassa muovailuvahaklönttiäni. Ehkä jopa ylpeänä.

Blogi

”Sun täytyy saada jatkaa tota.”


Ei kommentteja

18.9.2015

Tuntui siltä kuin olisin saanut yllättävän rahallisen tunnustuspalkinnon, vaikka tosiasiassa sain sienipiirakkaa, kahvia ja itse kasvatettuja tomaatteja.

Olin tällä viikolla iltapäivähveilla erään teatterialan taiteilijan mökillä. Puhuttiin teatterista, elämästä ja kuolemasta, siitä kuinka eläimet tekevät meistä parempia ihmisiä ja siitä kuinka välttämätöntä taide ja kulttuurit ovat, vaikkakaan eihän niistä mieluusti juuri mitään maksettaisi. Ihmeteltiin sitä ajatusmallia, jonka mukaan valitettavan moni kanssaeliömuotomme ei pidä tätä kutsumusalaa ”oikeana työnä”. Usein sille on annettu kivan harrastuksen ja elämäntavan viitta, mutta kuinka moni oikeasti ajattelee, että sillä pitäisi vähän niinkuin saada leivän päälle muutakin kuin se ylähuuli.

”Tulisiksä ohjaan meille tämmösen pikkujutun? Harjotukset olis sillai kolmesti viikossa, kestäiskö ne ny pari tuntia ja eihän meillä tää väki mitää näyttelijöitä sillai oo, mutta haluis oppia hirveesti ja kun sä oot niin hyvä opettaan. Toi rahapuoli onki sitte vähä… Että ei me paljoo pystytä maksaan. Mutta kun sää oot niin kamalan hyvä ja toi porukka niin sua toivois. Olis kyllä tosi kiva kun pääsisit.”

Niin. No mitäs siihen sanoo ihminen, joka on vähän turhan pehmeä toisinaan. Että sitä osaamista kyllä arvostetaan, mutta siitä ei välttämättä olla valmiita maksamaan. Personal trainer voi pyytää melkoisia summia valmennustunneistaan ja kaikesta oheismateriaalista, mutta jos olet tekijä kulttuurialalla voi vastaanotto kohtuulliselle palkkiolle olla jopa tympeä.

Kirjallisuutta muodossa tahi toisessa käyttää sitäkin jokainen pitkin elämäänsä. Kirjailijat naputtavat tekstiä sormet sauhuten, mutta jos et sattumalta saa teoksestasi suuren luokan hittiä, niin vuositulosi pelkällä kirjailijuudella yltävät keskimäärin vajaaseen kolmeen tuhanteen euroon. Että pitäisi vaan mieluusti elää sillä taiteen palolla sitten, jos ajatuksena on elättää itsensä vain yhtä homma tekemällä.

Totuus lienee se, ettei tässä maassa/maailmassa juuri ole taidealan ihmisiä, jotka eivät puurtaisi monessa muussa hommassa yhtä aikaa ja keräisi sitä elantoaan pienistä puroista. Vaan siltikin… Tämä ala on minun valintani. Hulluuttahan se on. Heittäytyä nyt tieten tahtoen tosielämän Don Quijoteksi ja taistella tuulimyllyjä vastaan vaahto suupielistä roiskuen. Teen duunarihommia, kirjoitan, ohjaan, esiinnyn, valmennan, opetan, myyn omia kirjallisia tuotteitani – kai ne kauppansa joskus tekevät nekin.

Se taiteilija, jonka luona olin kahvittelemassa valoi minuun runsaasti uskoa. Jo pelkillä omilla tarinoillaan työelämänsä varrelta ja sillä kuinka hän haluaa antaa tukensa minun työlleni. Se tuntui siltä kuin olisin saanut yllättävän rahallisen tunnustuspalkinnon, vaikka tosiasiassa sain sienipiirakkaa, kahvia ja itse kasvatettuja tomaatteja. Sekä katseen hiljaisuudessa, jonka jälkeen hän totesi kuin nuijalla kopauttaen,

”Sun täytyy saada jatkaa tota. Sulla on niin paljon annettavaa.”

Blogi

”Mistä sää keksit noita juttuja?”


Ei kommentteja

3.9.2015

Ei tahtonut uni tulla viime yönä oikein. Kiepuin sängyssä, kun ei muka hyvää asentoa löytynyt ja oli kuumakin. Siinä valveen ja unen hämärämailla päässä ehti risteillä jos jonkinmoista ajatusta ja pohdintoa. Suurinta osaa niistä en enää kykene muistamaan edes, mutta kyllä siellä ainakin oli ajatelmia sisustamisesta ja jokasyksyisestä pesänrakennustarpeestani, kynttilöistä ja suloisesta melankoliasta sekä tietokoneista. Paljon juttuja. Totesin jo iltapäivällä kotiani siistiessäni, että kirjoituskausi on hyvin lähellä. Leikkisästi mielessäni lainasin Game of Thronesista tuttua lausahdusta ”Winter is coming”, kun ajattelin että tähän Suureen Kirjoituskauteen liittyy saman kaltaista odotusta ja alitajuista valmistelua kuin kyseisessä kirja-/tv- sarjassa. Teen pesää, jossa on hyvä ja lämmin ihmisen olla ja ajatella. Tarvitaan inspiroivia värejä ja tekstuureja, jotain mitä katsoa. Syksyssä on jotain sellaista, mikä saa ajatuskoneistoni rattaat pyörähtelemään kiivaasti. Eilen illalla laitoin kynttilöitäkin pimenevän illan kunniaksi ja teki mieli siemaista lasillinen valkoviiniä – jollain tavalla toivottaa Se tervetulleeksi. Se kirjoituskausi.

En usko siihen, että inspiraatio ja luovat ajatukset syntyvät itsestään.

Kun se uni ei tavoittanutkaan ajatuskoneistoani yhtä nopeasti kuin tavallisesti, niin olipa siitä se hyöty, että jostain ihmeen assosiaatiomössön kätköistä mieleeni avautui yksi uusi kohtaus tulevaan näytelmätekstiini. Se oli niin hauska kohtaus, sangen tragikoomillisella tavalla toki, että taisin jopa hymyillä ääneen. Olisi vain pitänyt kirjoittaa se ylös, niin osaisi yhtä tarkasti jäljentää sen kirjalliseen muotoonsa. Onneksi mielikuvat siitä ovat niin vahvat ja tuo kyseisen näyn hetki niin kirkas (huolimatta siitä, että olin unen ja valveen hämäränhyssyn kehdossa), että hieman kun vaivaudun järkeäni käyttämään niin todennäköisesti jopa onnistun kirjoittamaan sen auki. Ja sitten taas ihmiset kysyvät, ”Mistä sää keksit näitä juttuja?”

En usko siihen, että inspiraatio ja luovat ajatukset syntyvät itsestään. Kyllä niitä täytyy auttaa, usein aika paljonkin. Täytyy houkutella esiin, ohjata alitajunta halutulle taajuudelle käsittelemään juuri jotain tiettyä aihetta. Tehdä ”pesä”, jossa ajatuskoneiston on helpointa toimia tai levätä kun se lepoa tarvitsee taas uutta koitosta varten. On imettävä tietoa jatkuvasti ympäröivästä maailmasta, sen ihmisistä ja ilmiöistä. Imettävä kuin posket sisäänpäin suppuuntuneina informaatiota, jonka voi jalostaa omiin tarkoitusperiinsä.  Siinä mielessä olen ikuinen opiskelija, että suorastaan himoitsen oivalluksen tunnetta ja sitä että saan tutkia ja ihmetellä jotain asiaa. Ja suodattaa pohdintoni tulokset muiden koettavaksi ja jälleen arvioitavaksi ja uudelleen pohdittavaksi. Lapsenomainen kiinnostukseni ihmismieltä kohtaan on loputon työsarkani, sillä haluan ymmärtää, mistä tässä kaikessa ja kaikkeudessa on kyse. Hiljakseen, ihan itsekseen on tullut kasvettua tarkkailevaksi persoonaksi, joka tekee huomioita jatkuvasti ympäröivästä maailmasta. Kiinnostun jostain asiasta tai ilmiöstä, tutkin sitä, luen siitä, kuuntelen radio-ohjelmia, katselen dokumentteja, seurailen ihmisiä. Teen omat tulkintani, romutan ne, vaihdan näkökulmaa, pohdin toiselta ja vielä kolmanneltakin kantilta, rakennan teesini tarkoin juntatulle pohjalle intuition avustaessa järkeäni. Sitten hajotan kaiken vielä kerran ja jaan palaset roolihahmoihin, inhimillistän pohdintoni ja annan niille uuden elämän. Yhdistelen nähtyjä tilanteita, kuultuja sanoja ja puhetapoja, värejä, tunnelmia ja liikkeitä, arkisia ihmiselämiä. Kontekstit vaihtuvat niin että viuhuna käy. Tutkin taas valitsemaani kohdetta, mutta nyt sillä on persoonia, keksittyjä ihmiselämiä, joiden kautta suodattaa, oppia ja opettaa. Ja aikanaan se kaikki siirtyy näyttämölle nähtäväksi, siinä hetkessä todeksi. Henkilöhahmot ja tapahtumat toimivat tutkimuskohteena jälleen. On kuin olisi tehnyt väitöskirjan ja sitten se arvioidaan -hylätään tai hyväksytään, se innoittaa runsaaseen keskusteluun tai se parhaimmassa tapauksessa tyhjentää niin, ettei sanoin pysty arvioimaan sen vaikutuksia.

Luova mieli yhdistelee asioita jatkuvasti yli rajojen ja tekee töitä sen eteen, että pystyisi tekemään oman tulkintansa kokemastaan. Eikä se luovuus tarkoita sitä, että on yhtä kuin taiteilija. Kaikilla on avaimet luovuuteen ja mielikuvituksen rajattomaan hyödyntämiseen, on vain eri asia kuka niillä avaimillaan aukoo ovia maailmoihin. Minä olen valinnut elämäntavan, jossa ovet ovat jo sepposen selällään ja avaimet killuvat siellä missä kaislikko suhisee ja pippuri kasvaa.

Sieltäköhän ne minun jututkin sitten ovat peräisin?

Photo by Nita on Pexels.com